NAUČI DA KAŽEŠ „NE“

Kako se otarasiti dosadnih sagovornika

 

Pričali smo o mentalnim vampirima i kako se od njih zaštiti. Ipak, postoji i druga vrsta sagovornika koji ne ostavljaju jednako gorak ukus, ali znaju da budu veoma dosadni. Upravo zbog ove osobine imaju i svoj zajednički imenitelj sa vampirima – teško je otarasiti ih se. Govorimo o ljudima koji po svaku cenu žele da nametnu svoje mišljenje, stav, predlog... najčešće „iz najbolje namere.“ Kakva strategija se preporučuje u ovakvim situacijama?

Nauci da kazes ne

 

POGREŠNA STRATEGIJA

 

Hajde prvo da vidimo šta ne treba raditi.  Na primer, neko nam kaže: „Hajde sa mnom sutra uveče na otvaranje izložbe naivnih slikara.“  Pogrešna reakcija je da, kada odbijemo osobu prvi put jednim argumentom, a ona nastavi da nas ubeđuje, nastavimo da je odbijamo uvek novim argumentima. I tako unedogled. Često će nam se desiti da na kraju popustimo pod pritiskom i damo pristanak zbog kojeg se kasnije kajemo.

 

DOBRA STRATEGIJA

 

Svom srećom, postoji način, mnogo bolji od prvog, koji će ranije ili kasnije demoralisati našeg sagovornika da nas dalje ubeđuje. Zovese OKAČENA TABLA.Podrazumevastalnoponavljanjeisterečenice, baškaodasmoistaklitablunakojojnašsagovornik, štagoddakaže, pročitauvekistiodgovor. Uprotivnom, akostalnonavodimonoverazloge, delovaćemoneuverljivoitoćedrugojstraniizgledativišekaopregovaranjenegosaopštavanjeodluke.

 

Dakle, poznaniknamjeuputiopozivkojiželimodaodbijemo. Zastanemo, razmislimo, izaberemojedanodrazloga, i, ljubaznosezahvalivši, kažemo, naprimer: „Hvalati, alijakosamzauzeta.“ Sadrugestranekrećepritisakraznimargumentimazaštobitrebalodaidemo. Recimo: „Da, alibićetižao, jerćeposaoidalječekati, aizložbaćeproći.“ Misamoponovimo, jednolično, istimrečima: „Hvalati, alijakosamzauzeta..“ Drugastranasadamožereći, recimo, „Mahajde, kadasiposlednjiputbilananekojizložbi?“ Ami ćemonatoopet: „Hvalati, ali jako sam zauzeta. .“ Nemoramouvekodgovoriti, povremeno možemo jednostavno ćutati dozvoljavajući sagovorniku da priča sam sa sobom. Štaviše, najbolje je što više ćutati jer što je manje naše reakcije, sagovornik će pre odustati. Ovakoćemopovećatišanseda  odustane. Ipak, moždainastavi:„Pati si zbogtihprizemnihobavezapotpunozanemarilakulturnouzdizanje. Osimtoga, bićenaizložbiitvojasimpatija...“ Ami ćemonato:„Hvalati, alijakosamzauzeta..“


Podsećamo vas da se Grupne sesije na temu "Moj odnos sa..." održavaju svake druge srede.