PRESTANITE DA PRIČATE I POČNITE DA PITATE

Kada pričamo, saopštavamo svoje potrebe. Kada pričamo, uspostavljamo veću bliskost. Kada pričamo, utičemo na naš odnos sa drugom stranom. Kada pričamo, navodimo nekoga da nam pomogne u ostvarenju naših ciljeva.

 

 

Kada pričamo, saopštavamo svoje potrebe. Kada pričamo, uspostavljamo veću bliskost. Kada pričamo, utičemo na naš odnos sa drugom stranom. Kada pričamo, navodimo nekoga da nam pomogne u ostvarenju naših ciljeva.

 

Ali... kada slušamo, navodimo drugu stranu da nam se otvori i opusti pored nas. Kada slušamo, dopadamo se onome ko nam upravo saopštava sebe. Kada slušamo, uspostavljamo bliskost. Kada slušamo, dobijamo korisne informacije u kom pravcu nastaviti razgovor. Kada slušamo, dobićemo od druge strane nesvesne instrukcije kako da joj se približimo, omilimo, ubedimo da nam pomogne u onome što je nama bitno...

 

Da bi neko počeo da nam se otvara i omogućio nam da ga slušamo, ponekad je neophodno da mu postavimo neko pitanje. Hajde da se pozabavimo pitanjima...

 

Elem… postoje dve vrste pitanja- otvorena i zatvorena. Zatvorena nam pomažu da se na osnovu kratkih odgovora pozicioniramo, ali otvorena pitanja raspričavaju sagovornika.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”


Ako želite da usavršite svoje umeće komunikacije, prijavite se za 5-mesečnu obuku+trening "MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA"

Zatvorena pitanja dovode do odgovorasa „da“ ili „ne.“ Problem sa zatvorenim pitanjima je taj da ste, kad jednom dobijete odgovor, ponovo na početku - i morate da smislite drugo pitanje da bi ste održali razgovor.

 

Otvorena pitanja traže objašnjenje i stoga od sagovornika zahtevaju priču.Ona počinju jednom od 6 upitnih zamenica koje podstiču razgovor: ko, kada, šta, zašto, gde, kako. Te reči pozivaju na objašnjenje, iznošenje mišljenja ili osećanja: „Kako to znate?“, „Ko vam je rekao?“, „Kada ste došli do tog zaključka?“; „Zašto su je posle toga srušili?“; Kakva je korist od tih reči? One nam pomažu u povezivanju sa drugima, jer drugog obavezuju da priča i da se otvara.

 

Dakle, ako ste rođeni brbljivac, evo vežbe koja će napraviti najveću revoluciju u vašoj komunikaciji sa okruženjem

Life coach sertifikati

divider

Ako želiš da postaneš life coach i pomažeš drugim ljudima da budu dobro sa sobom i uspešni, da svoj život držiš u svojim rukama,  postani sertifikovani life coach i nauči da pomogneš sebi i drugima.

detaljnije