9 RAZLOGA ZAŠTO SI LENJ (1.deo)

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Pre nego što naučimo kako da ostvarimo ciljeve, hajde da saznamo zašto nam se ponekad ne ostvaruju. Razloga je mnogo, ali nekoliko ih je najčešćih.

Vreme je da budeš samokritičan...

Ako uspemo da prevaziđemo sve do sada pomenute razloge zašto nam se ciljevi ne ostvaruju – a koji svi itekako umanjuju našu motivaciju - imamo velike šanse da prevaziđemo lenjost. Jer lenjost i nije ništa drugo do nemanje motivacije. Stoga bi poruka za sve lenjivce bila: Vratite se na početak ovog poglavlja i, pažljivo ga čitajući, otkrijte uzroke svoje lenjosti. A onda, da biste ih još temeljitije istražili, prođite ovu listu...

9 RAZLOGA ZAŠTO SI LENJ

  1. Odsustvo navike?

Pošto je čovek biće navike, svaka ponovljena aktivnost vodi do njenog stvaranja, a svako odsustvo aktivnosti do njenog gubljenja. Što smo duže neaktivni, teže će nam biti da sepokrenemo. Isto kao što je automobilu lakše da se pokrene iz prve brzine nego kad treba paliti motor, tako je i nama lakše da se pokrenemo kada nismo u stanju potpune inertnosti, kada imamo bar neku redovnu aktivnost koja nas održava u pokretu. Zato, i kada nemamo previše obaveza, bilo bi lepo da se tu i tamo bavimo nečim - prosto da ostanemo u kondiciji.  Najbolji način da se održi minimalan nivo samodiscipline je uvođenje dnevne rutine – niza malih, korisnih akcija koje će nas održavati u formi i činiti naš život kvalitetnijim. Nemojmo nikada zaboraviti da je dovoljan 21 dan da bi se neka ideja fiksirala u umu, drugim rečima – da bi se stvorila navika. Nakon ovog vremena, počećemo automatski da postupamo po njoj. Odlučite odmah koje je to poželjno ponašanje od kojeg želite da stvorite naviku. Potom krenite da ga redovno ponavljate.

  1. Da ti nedostaje samopouzdanja?

Jedan od najčešćih uzroka lenjosti je nisko samopouzdanje tj. neverovanje u sopstveni uspeh. Ukoliko smo postavili neki značajan cilj a u dubini duše ne verujemo u njegovo ostvarenje, velika je verovatnoća da ćemo odustati i pre nego što smo se zaistapokrenuli.

 

  1. Da li internet gospodari tvojim životom?

Mnogi u televiziji vide beg od stvarnosti i umesto svoje, žive živote likova sa TV ekrana. To im se do te mere osladi da se pretvori u zavisnost koja ihizoluje od realnosti. Isti je slučaj i sa internetom i drugim elektronskim zarobljačima naše pažnje i naših života.

 

  1. Previše problema u tvojoj glavi?

Kada je u našem životu previše nagomilanih problema, u nama se smenjuju paralisanost i želja da ih odjednom sve rešimo. Makoliko je lista naših problema dugačka, ne smemo dozvoliti da nas demorališe. Ako je ovo vaš slučaj, napravite još danas ovu listu. Zatim je preuredite po prioritetima i krenite sa pravljenjem strategije za rešavanje prvog. Nakon prvog, svi ostali problemi sa liste će se lakše rešavati.

 

Postani sertifikovani life coach