CILJ se NE OSTVARUJE jer tvoje „ŠTA“ nema svoje „KADA“

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Pre nego što naučimo kako da ostvarimo ciljeve, hajde da saznamo zašto nam se ponekad ne ostvaruju. Razloga je mnogo, ali nekoliko ih je najčešćih.

Priča o Ani

Anin cilj za našu prvu sesiju glasio je: „Da jednog dana uđem u svoje pantalone od pre 5 godina, što bi značilo da treba da smršam 15 kilograma.“ Deluje kao dobro formulisan cilj. Ipak, jedan od razloga zašto se on nije ostvario bio je nemanje roka za njegovo konačno ostvarenje. Stoga smo, uz konsultacije sa nutricionistom, odredile rok od godinu dana za postizanje glavnog cilja, koji je bio podeljen na dvomesečne podciljeve takođe izražene postignutom kilažom.

CILJ se NE OSTVARUJE jer tvoje „ŠTA“ nema svoje „KADA“

Klopka zvana „Jednog dana...“

Koliko puta smo u životu izgovorili nešto poput „jednog dana“, „kad budem imao vremena“, „kad budem raspoložen“, „kad se steknu uslovi“ i slično? Koliko puta su nas ove reči podstakle na momentalnu akciju? Verovatno nikada, a evo i zašto: Kada smo počeli da mislimo ili naglas saopštavamo svoju nameru da nešto učinimo, naš um – naš biokompjuter – počeo je da registruje instrukciju. Ali, pošto instrukcija nije kompletirana, on je čekao još neko vreme i onda je odložio u našu podsvest, gde se ova nepotpuna informacija pridružila ostalim nekompletiranim ciklusima i uvećala količinu metalnog otpada. To je način na koji naš podsvesni um funkcioniše. Svaki nekompletirani ciklus uvećava gomilu otpada u našoj podsvesti, toj deponiji nesvarenih mentalnih sadržaja. A kada ta gomila dostigne svoju kritičnu masu, možemo se suočiti sa zaista ozbiljnim problemom.

I...? Šta je ovde naravoučenije?

Naravoučenije ove priče bilo bi da nastojimo da sve što započnemo na neki način i završimo. Stoga, potrudite se da svaki vaš cilj, pored toga što je jasno određen, ima i planirano vreme svog ostvarenja. U protivnom, ako naše „šta“ nema svoje „kada“, mogućnost da se postavljeni cilj ostvari veoma su male. Naš život tada podseća na železničku stanicu koja je možda veoma lepa, ima i supermoderne vozove, ali joj nedostaje jedna „sitnica“ - vozni red.

Postani sertifikovani life coach