Griža savesti

Odgovori na pitanja čitalaca magazina "Ona"

Iako mi je otac umro još pre 3 godine, moj bol ne jenjava. Ne prođe dan a da me neki događaj, situacija ili priča ne podseti na njega. Takođe ga jako često sanjam. U snu smo bliski, radosni smo i lepo se slažemo, što baš i nije bio slučaj dok je bio živ. Štaviše, među nama je bilo malo bliskosti i previše konflikata, takoreći do poslednjeg dana njegovog života. Ipak, mislim da smo se u suštini voleli.

Ja i dan danas osećam ogromnu ljubav prema njemu, ali ponekad, kada se setim nekih situacija, preplavi me bes, ali i griža savesti. Da li postoji nešto što bih mogla da učinim da ga brže prežalim?

griža savesti

Nemogućnost da se pomirimo sa nečijom smrću najčešće povezujemo sa prevelikom ljubavlju. Međutim, ovo mnogo češće ima veze sa nedovršenim pričama nego sa ljubavlju – koju niko ne poriče. Nedovršena priča može biti bilo koja nekompletirana komunikacija ili neispoljeno osećanje.

Ono što takođe ne dozvoljava tuzi da počne da jenjava jeste griža savesti. Ona podrazumeva sve one stvari koje smo uradili ili smo propustili da uradimo, pa se sada zbog toga kajemo. Ono što dodatno u ovoj situaciji uvećava  grižu savesti jeste činjenica da nam život neće dati šansu da se ikada iskupimo, bar ne toj osobi koju smatramo da smo oštetili.

Ono što bi vam svakako olakšalo bol i ubrzalo oporavak bilo bi sledeće: Uzmite papir i olovku i počnite od danas da zapisujete sve one stvari zbog kojih vas grize savest prema vašem ocu. Nemojte žuriti, držite listu „grehova“ pri ruci narednih nedelju dana i dopisujte svaki kojeg se setite. Potom uradite sledeću stvar: Osamite se, zaključajte se, sedite na stolicu, zatvorite oči i zamislite da je vaš otac tu, pored vas i da je spreman da čuje sve što želite da mu saopštite, i lepo i ružno. I da vam ništa neće zameriti. Potom mu se obratite i lagano mu saopštavajte jednu po jednu misao, jedno po jedno osećanje sve dok mu ne saopštite sve što ste hteli. Na kraju mu izrazite svoju ljubav i oproštaj, a takođe ga zamolite i da on vama sve oprosti. Stvorite osećaj da vam oprašta. Ako vam je lakše, možete mu i napisati pismo koje ćete kasnije naglas pročitati.

Ova dva postupka svakako će vam olakšati bol i ubrzati oporavak.

Postani sertifikovani life coach