Isceljenje veze

Odgovori na pitanja čitalaca magazina "Ona"

Sedim i, pomalo tužna, prisustvujem „unakrsnoj vatri“. Tamnoput muškarac krupnih očiju kipti od besa, dok se nežna plavuša naspram njega guši u suzama. „Sećaš se kad smo prošle godine na tvoj rođendan...“„Kako se uopšte usuđuješ da pomeneš moj rođendan?!Pa ti ga se nisi čak ni setio...“„To ti misliš! A nije ti palo na pamet da ti ga namerno nisam čestitao zbog...“

 • Dobro, dosta - presecam ih tihim ali odlučnim glasom.

Još jednom, prostorija u kojoj sedimo postaje „sala za ljubavnu reanimaciju“.U njoj su dva bića koja se vole, ali čiji brak, uprkos tome, jedva pokazuje znake života.

Isceljenje veze

Tehnika isceljenja veze ili "ljubavna reanimacija"

 • Reci mi jednu stvar koja ti se sviđa kod Verice – govorim zbunjenom Maretu.
 • Čuj, šta mi se sviđa! Mislim da sad baš i nije vreme...
 • Hajde, molim te, budi kavaljer i pomozi nam sa ovim.
 • Pa, dobro... – neodlučno uzvraća moj sagovornik, još uvek ne shvatajući svrhu ovog naglog preokreta – Sviđa mi se, sviđa mi se... Uh! ...Ma, daj pusti to... Ne mogu...
 • Možeš. Hajde, niste potegli čak ovamo da biste nastavili da se svađate. To ste mogli i u Užicu.
 • Dooobro, dobro... Evo! Sviđa mi se kako pravi kiflice sa sirom.
 • Hvala ti na tome. Hajde sad nešto ličnije.
 • Pa dobro, sviđaju mi se te njene rupice kad se smeje... Mada u poslednje vreme i nemam baš prilike...
 • Hvala, tu ćemo se zaustaviti – prekidam ga i okrećem se nežnijem članu tandema - Dobro, Verice, sada ti reci Maretu jednu stvar koja ti se sviđa kod njega.( ... )

Nakon puno uloženog napora, vitalni znaci su počeli da se vraćaju. Kroz prvi osmeh, prvu nežnu reč, prvo iskreno priznanje... A onda su postajali sve jači i sve očigledniji... U trenutku dok ovo pišem, Verica i Mare jačaju temelje svoje ljubavi u jednom od najromantičnijih gradova Evrope, dok njihova deca uživaju u bakinim i dekinim ugađanjima.

Ako je i vaša veza u kritičnom stanju a niste u mogućnosti da zatražite stručnu pomoć, pokušajte da je iscelite jačajući njene vitalne znake: međusobnu privlačnost, zajedničku realnost i razumevanje. Evo i kako:

Za početak, odredite vreme i mesto za ovaj romantičan ritual. Recimo, prvo slobodno veče, na tihom mestu na kojem vas niko neće ometati. Od trenutka kada zakoračite u „salu za ljubavnu reanimaciju“, naoružajte se pribranošću i strpljenjem, jer su oni od ključnog značaja. Sešćete jedno  naspram drugog i započećete proces koji se sastoji od naizmeničnog postavljanja tri instrukcije i pažljivog slušanja dobijenih odgovora (Molimo, bez upadica!). Instrukcije glase:

 

 1. Reci mi nešto što ti se dopada kod mene.
 2. Reci mi nešto u vezi čega misliš da se slažemo.
 3. Reci mi nešto o sebi što misliš da bi trebalo da znam.

 

Napominjem da je tokom ovog lekovitog razgovora neophodno da ostanete smireni,  jer samo miran um može proizvesti kvalitetnu misao. U odgovorima ne bi trebalo da bude ni osude niti pokušaja da menjamo drugog. ( Na primer, „Volim da idem u teretanu i nervira me što ti to doživljavaš kao direktni atak na naš brak, kad je istina sasvim suprotna. Sa treninga se uvek vratim rasterećen i dobro raspoložen.“ Ili: „Uživam u dunovnim večerima kod Darme ali ne vidim tebe u tome.“) Može se desiti i da ćete se osetiti „prozvanim“ pa ćete imati potrebu da se branite. Ne činite to! Ovo su prosto trenuci kada se ne bavimo menjanjem drugog već mu saopštavamo sebe, bez vršenja bilo kakvog pritiska. (Podsećam vas – što je veći pritisak, veći je i otpor!) Kada završite sa trećom instrukcijom, vraćate se na prvu i počinjete ciklus ispočetka.  Ovaj isceljujući ritual treba da traje najmanje sat vremena.

 

Iscelite sami svoju vezu

 

Možda se pitate na koji način nam ove instrukcije pomažu da iscelimo odnos. Evo objašnjenja:

 

 1. Odgovaranjem na prvu instrukciju podsećamo se svih stvari koje nam se kod našeg partnera dopadaju, a na koje smo verovatno odavno zaboravili. Umesto toga, mislili smo samo o onome što nas „žulja.“ Ovim lepim prisećanjem počeli smo da gradimo razrušene mostove bliskosti.
 1. Odgovorima na drugu instrukciju podsećamosebe na sve zajedničke stavove,uverenja, ukuse, interesovanja... sve u čemu se slažemo i što predstavlja naše zajedničke imenitelje. Na ovaj način pronalazimo mnoštvo dodirnih tačaka za koje smo odavno postali slepi.
 2. Odgovorima na treću instrukciju saopštavamo sebe drugome.Govorimo o svojim osobinama, stavovima, potrebama, željama... Na ovaj način povećavamo međusobno razumevanje.

 

Ovaj postupak ćemo ponavljati sve dok svoju vezu ne vratimo u život. Srećno!

Pogledajte video "Da li da mu (joj) oprostim?"

Postani sertifikovani life coach