KAD NJEGA “BOLI GLAVA”

„Bračna glavobolja“ je dugo bila ženska privilegija. Danas se sve češće čuju pritužbe na muško izvlačenje. Da li se radi o krizi  testosterona ili smo konačno rešile da progovorimo? Kako god, nije na odmet  znati koji su najčešći uzroci muške “glavobolje.”   

KAD NJEGA “BOLI GLAVA”

Zaljubljenost ili ljubav?

 

Za početak, evo priče koja se jednako odnosi na oba pola. Priroda nas povremeno, iz samo njoj poznatih razloga (jedan od njih je svakako produžetak vrste), časti injekcijom hormona pod čijim uticajem slabi naš kontakt sa realnošću i obuzima nas jaka žudnja za nekom osobom. Tokom ovog vanrednog stanja koje većina zove zaljubljenošću, naš sistem je bombardovan mnoštvom hormona (serotonin, oksitocin, dopamin, norepinefrin, estrogen i testosteron) pod čijim se uticajem smenjuju talasi strasti, radosne euforije i  nepodnošljivih nemira. Stari Grci su ovo stanje smatrali bolešću koja ima i svoje fizičke simptome - lupanje srca, nesanicu, gubitak apetita... Savremena nauka utvrdila je i njenu uobičajenu dužinu - od šest meseci do tri godine. Nakon ovog perioda, plima strasti se povlači i omogućava nam da realnije sagledamo svoju trenutnu životnu situaciju, ali i osobu koja je glavni krivac za našu privremenu neuračunljivost.

 

Šta posle?

Uprkos burnim simptomima koji prate zaljubljenost, glavna briga većine nas je – šta posle? Šta učiniti kada priroda prestane da nam šalje talase strasti? Odgovor je vrlo jednostavan – izazivaćemo ih sami! Kako? Pre svega, iskrenošću i razumevanjem. Svuda, pa i u krevetu! Drugi važan garant plamteće strasti je Gospođica Mašta! Ako se čudite što je vaš muž izgubio  interesovanje za seks iako sve radite kao i obično, upitajte se da nije upravo to problem – što sve radite kao i obično? Naravno, i obratno. Zato pod hitno kupite bar jednu knjigu  o seksualnosti u braku, pogledajte neki dobar erotski film, smislite neko “vruće iznenađenje,” napravite neočekivani preokret u vašem pomalo učmalom bračnom životu...Ipak, šta da radimo ako smo učinile sve što je do nas, ali se i dalje, umesto da plovimo na talasima strasti – valjamo u seksualnom plićaku?

 

Dečak zarobljen u telu muškarca

 

Možda imate posla sa emotivno nezrelim muškarcem koji je, nakon skidanja sa vanrednih doza serotonina, testosterona i ostalih prirodnih opijata, još uvek u šoku zbog  tragičnog otkrića da čarolija vrtoglave strasti ne traje zauvek. I sada, umesto da se potrudi da uplovi u novu, kvalitetniju fazu vašeg odnosa, on  proklinje život zato što nije svaki dan Nova godina.

 

Zavisnost od adrenalina

 

Osobe čiji je značajan deo života bio ispunjen dramatičnim događajima ne mogu da zamisle svoj život bez njih. Kada adrenalinskih situacija nema, oni ih sami stvaraju izazivajući probleme i konflikte, upražnjavajući “ekstremne ljubavne sportove” ili kreću u nova osvajanja. Mora se priznati, stabilna, zrela veza i ne deluje baš preterano stimulativno na ovakve muškarce.

 

Zavisnost od pornografije

 

Ova zavisnost najčešće podrazumeva još jednu – od masturbacije. Jaki veštački stimulansi često su najveći neprijatelji prirodne strasti. Ipak, ako ulovite svog muža u  “virtuelnim nestašlucima” mnogo je mudrije da ga, umesto uvredljivim rečima, zaspete poljupcima i dodirima... U tom slučaju, imate šanse da svog neprijatelja pretvorite u povremenog saveznika

 

Preljuba

Postoji izvestan procenat verovatnoće da je važ muž izgubio interesovanje za vas zato što ga ima za neku drugu ženu. Neke od nas  odbacuju ovu mogućnost zato što od svog supruga dobijaju vrlo uverljive dokaze ljubavi - svuda osim u krevetu. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate, pitajte – ako ste spremni da čujete istinu.

Biološke prepreke

Možda vaš muž jarko želi seks sa vama, ali ne može da ga ima zbog niskog nivoa testosterona. Ovo prosto može biti njegova priroda, ili posledica nekog drugog problema, zdravstvenog, ili  još češće – poslovnog. Ili vaš bračni partner ulazi u andropauzu.  Mnogi muškarci ovakve stvari teško priznaju. Kako god, pre nego što ga optužite za preljubu, razmotrite ove i sve ostale moguće uzroke izostanka strasti u vašem odnosu.

 

Gde je rešenje?

 

Rešenje je, kao i obično – u dobroj komunikaciji. Onoj koja se bazira na istini i ljubavi. Istina će vam pomoći da zakoračite ka rešenju, a ljubav će omogućiti da vam korak bude lak.

 


Podsećamo vas da se Grupne sesije na temu "Moj odnos sa..." održavaju svake druge srede.