KAKO IZAĆI IZ OZBILJNOG KONFLIKTA

SITUACIJA SE OTELA KONTROLI… ŠTA SAD?

Kad je događaj poprimio prevelike razmere, a vi stvarno želite da stvari ponovo stavite na svoje mesto, učinite to brzo i odmah.
Čak i u slučaju kada ste samo delimično odgovorni, najbolje je da mu pristupite kao da ste vi jedini krivac. Jer, ako priznate samo delimičnu odgovornost, a sagovornik stvari posmatra na drugačiji način, ponovo ćete ući u sukob.
Međutim, nakon što priznate potpunu krivicu, otkrićete da će on reći: “Ne, to je i moja greška” ili neće reći ništa. Nakon jedne ili dve nedelje, ako osetite potrebu, bilo bi dobro da pažljivo povedete razgovor o onome što smatrate njegovom ulogom u toj situaciji. Ali, to bi trebalo da učinite te tek nakon što ste ponovo uspostavili međusobnu povezanost, jer će vaš odnos postati čvršći kad prođe neko vreme.

 

KAKO IZAĆI IZ OZBILJNOG KONFLIKTA

 

STRATEGIJA

PRVA FAZA:

Priznajte da ste odgovorni isključivo vi
Umesto da okrivite njega, preuzmite odgovornost na sebe. Ni za šta nemojte kriviti drugu stranu i ne umanjujte svoju ulogu u tom slučaju.

DRUGA FAZA:

Zadovoljstvo i ponos
Podsetite ga na to da ste uvek bili ponosni na njega i da ga jako poštujete zbog toga što je takav kakav jeste. Recite nešto što će mu pokazati da ga poštujete, npr: “Znaš koliko mi je stalo do tvog mišljenja.”

TREĆA FAZA:

Zamolite za oproštaj
Potrebno je zamoliti ga za oproštaj

ČETVRTA FAZA:

Ponudite maslinovu grančicu
To nije uvek preko potrebno, ali ako mu još nešto I poklonite, pokazaćete da ste unapred odvojili malo vremena i pažnje.