POZORIŠTE

Predstava "Poziv za buđenje" – adaptacija knjige „Svet voli pobednike (i nema vremena za gubitnike)“

Promocije knjiga danas su više nego normalna pojava u Beogradu. Vrhunac kreativnosti njihovih organizatora obično se ogleda u nalaženju kvalitetne sale, po kojeg laskavog kritičara i, u najboljem slučaju, simpatičnog violiniste zaduženog za pozadinske melodije.

U Njujorku je, međutim, nedavno napravljen značajan pomak – postavljena je pozorišna predstava u svrhu promocije jedne knjige. Beograd ne samo da ovog puta nije zaostao, već je munjevitom brzinom otišao i korak dalje. Elem, 11.12.2008. godine na sceni Doma kulture „Vuk Karadžić“ odigrala se predstava „Poziv za buđenje“, čiji su se autori suočili sa još jednim, do sada nepoznatim izazovom – u pozorišni izraz pretočili su ovog puta delo, ne klasične književnosti, već primenjene psihologije!

Ovu neobičnu predstavu – adaptaciju knjige Olivere Ptice „Svet voli pobednike (i nema vremena za gubitnike)“, čini sedam slika. U petoj se pojavljuje Srđan Žika Todorović, zvezda srpskog glumišta (prvi put na pozorišnim daskama!), koji svojom žonglerskom tačkom dočarava neobičan san glavne junakinje. U sedmoj slici, kada publika pomisli da je prijatnim iznenađenjima došao kraj, prostoriju ispunjavaju slavujski glasovi naše etno dive Bilje Krstić i ansambla Bistrik.

Tokom predstave prepliću se san i java, dijalozi uživo, priča autorke i glavnih junaka, praćeni specifičnim glumačkim mizanscenom i raskošnim plesnim tačkama grupe Paso de Fuego, osmišljenim od strane iskusnih koreografa Maje Popović i Gorana Grbića.

Ovo peto po redu delo Olivere Ptice predstavlja ne samo jak, a opet nežan podsticaj i za najteže životne borbe, već i delotvoran vodič na stazi ličnog razvoja, kako iskusnim tragaocima, tako i onima koji na ovaj put tek kreću. Bez sumnje, brojni putokazi koji čitaoce nepogrešivo vode do Zemlje pobednika, svoju jasnoću duguju ličnoj proživljenosti svakog koraka koji autorka preporučuje.

Glavne uloge ove neobične predstave tumačili su Marijana Đorđević i Aleksandar Papajić, koji su, zajedno sa Oliverom Pticom i sjajnom ekipom za umetničko-tehničku podršku, zaslužni za „prevođenje priručnika primenjene psihologije na jezik pozorišne umetnosti.“

Početni šok publike i kritičara koji je vrlo brzo smenilo oduševljenje i radost, uverili su pomenuti kreativni tim da su se ostvarili i njegovi najhrabriji snovi i da predstava itekako zaslužuje da se uvrsti u redovan pozorišni reperotoar, kao „injekcija“ samopouzdanja i optimizma, preko potrebna u vremenima kao što je naše.


Slike sa predstave "Poziv za buđenje"


Snimak predstave "Poziv za buđenje" (u 5 delova)