ORGANIZUJ SE!

Isečak iz knjige OSTVARI SVOJ CILJ (Izdavač „Laguna“)

Naša lična organizacija ima dva aspekta. Jedan je dnevna rutina. To su ponavljajuće aktivnosti koje čine sastavni deo svakog našeg (radnog) dana. Drugi aspekt su aktivnosti vezane za ostvarenje aktuelnog cilja koje treba uklopiti u već postojeći dnevni raspored. Mogli bismo reći da je dnevna rutina nekakva konstanta, a aktivnosti za ostvarenje cilja – promenljiva.

ORGANIZUJ SE

 

KAKAV JE TVOJ DAN?

Kada osmišljavamo svoju dnevnu rutinu treba imati na umu da ne postoje dve iste osobe ni dva ista dana, kao I da je nemoguće sve predvideti. Zato nikada vreme ne treba planirati u minut, bez praznih hodova između obaveza. Ako ste kontrolor a želite da ovladate dobrom ličnom organizacijom, počnite da prihvatate činjenicu da nije moguće baš sve kontolisati u svom životu.

 

Šta sa neplaniranim obavezama?

Dobro organizovane osobe uvek spremno dočekuju neočekivano jer skoro uvek ostave malo praznog prostora za stvari koje nismo mogli isplanirati, kao što je, na primer, poziv da podignemo dugo očekivanju pošiljku sa omiljenim parfemom, ili mala rođendanska proslava kolege iz kancelarije, ili kraći prekid internet-veze.

Neplanirane obaveze nisu jedine zbog kojih treba odustati od držanja sebe na tako kratkom povodcu. Postoji još jedan, možda važniji razlog. Podsetimo se na trenutak da nijedna krajnost nije dobra jer uvek provocira onu drugu da se ispolji. Prevekratka uzica na kojoj sebe držimo I prevelika strogost prema sebi na duge staze uvek donose jak otpor, sklonost ka haosu I pasivnosti.... Ali isto tako, haotičan način života bez ikakve organizacije, buđenje bez jasne predstave šta će nam dan doneti I bezglavo trčanje s obaveze na obavezu koje se redovno završava osećanjem nezadovoljstva jednako je loše za naše mentalno I fizičko zdravlje.

U ovome se krije tajna tvog duševnog mira...

Da bi organizacija našeg dana bila stabilna, trebalo bi da bude ušuškana u dobro organizovanu nedelju, mesec I godinu. Dobra organizacija donosi mnogo više od ostvarenih ciljeva. Ona pre svega donosi duševni mir. Ne možemo se buditi sa jednakim spokojem kada zakoračujemo u još jedan dan pun neizvesnosti I u dan koji je poput udobne cipele – mek, komotan, bez kamenčića u vidu mnoštva obaveza na koje smo, po običaju, potpuno zaboravili. Za izbacivanje ovih kamenčića nema boljeg načina od tog da krajem svake nedelje, meseca I godine pravimo plan za narednu. Učinite to!

Postani sertifikovani life coach