ZAVISNIČKE VEZE

Odgovori na pitanja čitalaca magazina "Ona"

Kako proceniti da li ulazimo u zavisničke veze? Prošli put smo pričali o Kaći ( tekst pogledajte na ovom linku >>> Glad za ljubavlju ) koja je, vođena podsvesnim uverenjem da na zaslužuje ljubav, izabrala najpre emocionalno distanciranog muža, a potom zavisničku vezu sa ljubavnikom na čije se lepe reči vrlo brzo „navukla“, zanemarujući sve ostalo što je činilo duboko nesrećnom... Bila je to tipična zavisnička veza... Možda se pitate da li i u vašoj vezi ima elemenata zavisnosti i u kojoj meri.

ZAVISNICKE VEZE

Pre nego što krenete da se analizirate da li ste u zavisničkoj vezi, želim da vas podsetim na dve važne stvari. Prva je da ne postoji idealna veza jer ni mi nismo idealni. Drugo, ne zaboravite da stvari i nisu tako strašne jer će u svakom slučaju biti onako kako vi odlučite. Nemojte misliti da vas nove spoznaje obavezuju da odmah nešto preduzimate. Štaviše, poznato je da uvek postoji neko vreme, kraće ili duže, između sticanja uvida i postupanja po njemu. Zato slobodno hrabro nastavite da čitate i da radite test koji sledi.

 

Da li ste u zavisničkoj vezi?

Najpre dajte ocenu od 1 do 5 svakom navedenom aspektu vašeg odnosa sa partnerom:

 

 1. Koliko radosti osećam u ovoj vezi
 2. Kvalitet naše komunikacije
 3. Da li mi je on pravi prijatelj
 4. Da li se pretežno dosađujemo ili nam je interesantno kada smo zajedno
 5. Emocionalna podrška mom napretku
 6. Praktična podrška mom napretku
 7. Osećaj da sam voljena
 8. Osećanje da ga volim
 9. Osećaj da partner ima poverenja u mene
 10. Osećaj poverenja u partnera
 11. Osećaj da me partner poštuje
 12. Osećaj poštovanja prema partneru
 13. Osećaj da partner brine o meni
 14. Osećaj da brinem o partneru
 15. Stepen uživanja u vezi
 16. Stepen topline
 17. Stepen seksualnog zadovoljstva
 18. Moje samopoštovanje u vezi
 19. Želja da provodim vreme sa partnerom
 20.  Stepen mog duševnog mira u ovoj vezi

 

Pre nego što krenete da sabirate brojke, hrabro zavirite u svoje srce i upitajte se – da li sam bila iskrena? Ili sam ulepšavala stvari? Ili mi sada možda sve izgleda crno zato što smo se upravo posvađali? Potom, ako je potrebno, korigujte ocene. Onda ih saberite, podelite sa brojem 20 i dobili ste srednju ocenu vaše veze. Ipak, ovaj rezultat nije sasvim merodavan.  Na primer, teško da se veza može smatrati srećnom ako je seksualno zadovoljstvo čista petica, ali je iz poverenja prema partneru dobila jedinicu „kao vrata.“

 

Kako izaći iz zavisničke veze

Nakon procene, preostaje još ono najteže – odluka. Ukoliko procenite da ste u zavisničkoj vezi i odlučite se za izlazak iz nje, evo par saveta koji bi trebalo da vam pomognu da ovaj tužan čin lakše podnesete:

 1. Ne zaboravite da bol vreba iz trenutaka dokolice. Zato organizujte svoje vreme bolje nego ikada, podignite samodisciplinu i samoorganizovanost do maksimuma. Napravite plan aktivnosti za svaki dan narednih mesec dana, tako da svako jutro kada ustanete imate jasne ciljeve.
 2. Ipak, podsećam vas da se naše srce isceljuje kroz suze. Kažu da nam ih je Bog poslao da bi nam doneo olakšanje. Zato,  kad god vam dođe i kada ste u prilici, dajte oduška svojoj tuzi.
 3. Ne zaboravite da ste sada ljubavni rekonvalescent i da zato treba da budete što nežniji prema sebi. Budući da ste u procesu isceljenja, dobro će vam doći „melemčići“ u obliku raznih zadovoljstava. Razmislite šta bi vam najviše prijalo i učinite baš to. Ove trenutke planirajte jednako savesno kao i najvažnije poslovne obaveze.
 4. Napišite sebi podsetnik – listu svih osobina, postupaka i situacija koje su razlog zašto je vaš dragi dobio titulu „bivšeg.“ Čitajte ovu „crnu listu“ kada god padnete u klopku zvanu „Sećam se samo lepih stvari“. To ne znači osudu i mržnju, niti da vam je zabranjeno da se sećate lepih stvari. Samo ne treba da idealizujete.
 5. Pokušajte da uporedite ovu vezu sa prethodnim i da nađete njihove zajedničke negativne imenitelje, možda neke obrasce koji se ponavljaju. Ovo će vam pomoći da ubuduće pravite zdravije izbore.
 6. Imenujte u svom okruženju jednog ili više prijatelja koji će predstavljati sistem emotivne podrške. To su osobe koje ćete biti slobodni da pozovete kad god vam je teško, koji će vas dizati kada padnete, koji će vas, kada god dođete u iskušenje da pozovete bivšeg, podsetiti na razloge zbog kojih ste se izašli iz veze.
 7. Svakako neka vam sledeći isceljujući iskazi budu uvek pri ruci, čitajte ih što češće:
 • To što ti je potreban ne znači da ga voliš.
 • Naravno da ćeš moći da živiš bez njega. On nije jedina osoba na svetu.
 • Veza treba da povećava tvoje samopoštovanje, a ne da ga smanjuje.
 • Krivica nije dovoljan razlog za ostanak.
 • Bol rastanka uvek kraće traje od bola ostanka.
 • Intenzitet emocija nije dokaz ljubavi nego zavisnosti.
 • Ljubomora ne mora biti znak ljubavi. Možda ti čak nije ni simpatičan.
 • On ne mora da te voli i ne mora da se promeni zbog tebe.
 • Što pre ostaviš pogrešnog, pre ćeš pronaći onog pravog.
 • Negde postoji neko ko te može učiniti srećnom.
 • Ti si divno ljudsko biće i tebe je lako voleti.

Pogledajte intervju na temu "Harmonicna veza"

Postani sertifikovani life coach